Het Texelse Schaap

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Texels eten en drinken
Restaurants Texel
DOEN
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
TEXEL
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Het Texelse Schaap

Oorsprong
In 1477 werd al geschreven over schapen op Texel: de dieren zijn dus niet voor niets de mascotte van het eiland. Bijzondere schapen waren dit echter niet, tot de autochtone dieren werden gekruist met Engelse schapen. De vlees- en wolkwaliteit van het Texelse schaap gingen daardoor met sprongen vooruit. Er werd succesvol doorgefokt. Aan het begin van de twintigste eeuw was het schaap ‘de Texelaar’ officieel een ras en werd het soort populair bij meedere schapenhouders.

Internationale faam
Van over de hele wereld is er vraag naar het Texelse schaap. Sinds 1960 is het ras vooral gefokt op de bespiering en vlees-beenverhouding, wat het ras de internationale bekendheid gaf. Zo onstond export naar onder meer België, Frankrijk en Denemarken, maar later ook buiten Europa naar Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Maar ook in Rusland, Brazilië en Italië lopen Texelse schapen rond. Het schapenras wordt eveneens geroemd om de goede gezondheid.

Kenmerken
De Texelaar is een middelzwaar schaap. Een ram weegt circa 95 kilo; een ooi 75. Volwassen ooien lammeren één keer per jaar gemiddeld twee lammetjes af. De eerste worp van het vrouwelijke schaap kan al op éénjarige leeftijd plaatsvinden. De Texelaar is een rustig ras. De vetbedekking blijft ook bij weinig verzorging optimaal. Terwijl het schaap een flinke bouw heeft, massaal aandoet en aardig gespierd is, loopt het op fijne, krachtige poten. De wol is fijn en gesloten en bevat geen overtollig wolvet.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp