Bunkers op Texel

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Texels eten en drinken
Restaurants Texel
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Bunkers op Texel

Texel als strategische plek
In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog, zag de Nederlanders het strategische belang van de kust van Texel. Er werden langs de kust werd een kustbatterij gebouwd om vijanden buiten te houden. Een kustbatterij is een verzamelwoord voor een eenheid gevechtswapens die vaak opgesteld waren in een rij en verscholen lagen in een bunker. De kustbatterij op Texel werd de ‘Batterij Den Hoorn’ genoemd en bestond uit drie schutopstellingen en vuurleiding bunkers.

Duitse bunkers
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, duurde het niet lang voordat de Duitsers ook inzagen hoe belangrijk de kustlijn van Texel was voor hun verdediging. Het eiland veranderde in een grote vesting die vol stond met vijfhonderd bunkers. Deze bunkers maakten deel uit van de Duitse Atlantinkwall, een 2685 kilometer lange verdedigingslinie.

Noord en zuid
De Duitsers bouwden op Texel twee grote kustbatterijen genaamd ‘Noord’ en ‘Zuid’. Deze waren vernoemd naar de positie waar de kustbatterijen stonden. Deze kustbatterijen fungeerden als munitieruimte en waren gemaakt van beton.

Bunkers nog zichtbaar
Op Texel is een groot aantal bunkers te vinden uit de Tweede Wereldoorlog. Echter, de meeste bunkers aan de kust zijn gesloopt. Nog zichtbaar is ‘Batterij Den Hoorn’ en is te vinden op de Loodsmanduin op de Witteweg in Den Hoorn. De bunker is onderdeel van een wandelpad en vrij toegankelijk. De Texla-bunker, genoemd naar het gelijknamige huis vlak ernaast, is sinds 2017 in particulier bezig gekomen en deze is te bekijken tijdens de bunkerdag. Deze bunker speelde een belangrijke rol tijdens de Georgische Opstand en was het hoofdkwartier van de Georgische soldaten.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp