Bunkers op Texel

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels
Campings
Bungalows / Villa's
Appartementen / Chalets
ETEN
Restaurants
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten
Musea
Winkels
TEXEL
Natuur
Geschiedenis
Dorpen
Typisch Texel
Vervoer
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Bunkers op Texel

Texel als strategische plek

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog zagen de Nederlanders al het strategische belang van de kust van Texel. Langs de Texelse kust werden kustbatterijen gebouwd, waarmee de Nederlanders vijanden buiten wilden houden. Een kustbatterij was een verzamelwoord voor een eenheid gevechtswapens, die vaak opgesteld waren in een rij en verscholen lagen in een bunker. De kustbatterij op Texel heette de ‘Batterij Den Hoorn’ en bestond uit drie geschutsopstellingen en vuurleiding bunkers.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, duurde het niet lang voordat de Duitsers ook inzagen hoe belangrijk de kustlijn van Texel was voor hun verdediging. Texel veranderde in een grote vesting, dat volstond met 500 bunkers. Het was onderdeel van de Atlantikwall. Dit was een 2685 kilometer lange verdedigingslinie, die door de Duitsers gemaakt was.

De Duitsers bouwden op Texel ook twee grote kustbatterijen genaamd ‘Noord’ en ‘Zuid’. Deze waren vernoemd naar de positie waar de kustbatterijen stonden. Deze kustbatterijen fungeerde meestal als munitieruimte en waren gemaakt van dik beton.

 

Bunkers op Texel bezichtigen

Er is op Texel nog een groot aantal bunkers te vinden uit de Tweede Wereldoorlog, maar de meeste bunkers op Texel aan de kust zijn gesloopt. ‘Batterij Den Hoorn’ is te vinden op de Loodsmanduin op de Witteweg in Den Hoorn. De bunker op Texel is onderdeel van een wandelpad en is vrij toegankelijk.

Meer over Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp