Schapenboeten

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels
Campings
Bungalows / Villa's
Appartementen / Chalets
ETEN
Restaurants
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten
Musea
Winkels
TEXEL
Natuur
Geschiedenis
Dorpen
Typisch Texel
Vervoer
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Schapenboeten

Op het ‘oude’ deel van Texel, het stuk dat voor in inpoldering al eiland was, komt men overal schapenboeten (Tessels: skéépeboeten) tegen. De boeten zijn te herkennen aan de platte zijde aan noordoostelijke kant, relatief lage muren, weinig, kleine of geen ramen en riet of dakpannen op het dak – dat aan de westzijde is afgeschuind. Deze schuurtjes werden voor de ruilverkaveling op gang kwam gebouwd, omdat de boeren vaak ver van hun land en schapen woonden. De schapen stonden echter nooit ín de boet: het schuurtje diende als opslagplaats voor landbouwwerktuigen en voer voor de schapen.

Westenwind
Wat opvalt aan de schapenboeten op Texel, is dat ze allemaal met de platte kant naar het (noord)oosten gebouwd zijn. De reden hiervoor is dat de wind op Texel voornamelijk uit het (zuid)westen komt. De toegangsdeur van de boet bevindt zich dus altijd in de luwte.

Monumentenlijst
Omdat sinds de ruilverkaveling de huizen van boeren meestal grenzen aan hun land, worden de schapenboeten niet meer gebruikt waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren. Ook zorgde de verandering naar meer akkerbouw voor leegstaande boetjes. Vaak staan de schuurtjes zelfs in de weg. Om verval of vedwijnen van de karakteristieke bebouwing van het eiland tegen te gaan, zijn subsidies verstrekt om de schapenboeten op te knappen. Een aantal boeten is zelfs op de monumentenlijst geplaatst, om zo goed onderhoud voor de bebouwing te waarborgen.

Meer over Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp