Texel in de Tweede Wereldoorlog

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels
Campings
Bungalows / Villa's
Appartementen / Chalets
ETEN
Restaurants
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten
Excursies
Musea
Winkels
Markt/Braderie
TEXEL
Natuur
Texelse strand
Over Texel
Geschiedenis
Dorpen
Typisch Texel
Vervoer
Opmerkelijke Texelaars
Texel van Boven
Seizoenen

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Texel in de Tweede Wereldoorlog

Dit was de laatste veldslag van de Tweede Wereldoorlog en die werd op het eiland uitgevochten, toen de Georgiërs, die meevochten aan Duitse zijde, in opstand kwamen.

De eerste jaren verliepen vrij rustig op Texel, maar de laatste oorlogsjaren waren veelbewogen. Met de Hongerwinter ’44-’45, waarin Amsterdamse kinderen op Texel werden ondergebracht om aan de hongersnood te ontkomen, en met de deportatie van 806 Texelse mannen naar Assen, waar ze werden gedwongen te helpen om de zogeheten ‘Westwall’, de verdedigingslinie tegen de geallieerden, te versterken. En natuurlijk was er de Georgische Opstand, in de volksmond de ‘Russenoorlog’ genoemd.

Om aan de erbarmelijke omstandigheden tijdens hun krijgsgevangenschap te ontkomen, kozen veel Georgiërs min of meer noodgedwongen voor dienst in het Duitse leger. Anderen kozen er vrijwillig voor, in de hoop het communisme in hun vaderland te kunnen verdrijven. De Sovjets beschouwden alle soldaten, vrijwillig of niet, als landverraders. Het 822e Georgische bataljon, met ruim 800 Georgiërs en 400 Duitsers, werd op 6 februari 1945 op Texel gelegerd. Op 6 april zouden zij vertrekken om in Oost-Nederland te vechten tegen de geallieerden. De enige kans voor de Georgiërs om zich te rehabiliteren voor hun dienst in het Duitse leger was een opstand. Op 6 april om 01.00 uur ’s nachts ging die van start, onder aanvoering van de Georgische commandant Schalwa Loladze. In de vroege ochtend waren al 450 Duitsers vermoord, meestal in hun slaap.

De opstand liep uiteindelijk stuk op de mislukte belegering van de Noordbatterij (paal 28) en Zuidbatterij (paal 9) Met hulp vanuit Den Helder kwam een Duits tegenoffensief op gang, dat uitmondde in wekenlange gevechten. De opstand werd uiteindelijk neergeslagen na een felle en bloedige strijd bij de vuurtoren. Meer dan duizend Georgiërs, Duitsers en Texelaars kwamen om het leven.

Meer over Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp